Skip to content
Kezdőlap » Kötelező-e a mentőmellény SUP-on?

Kötelező-e a mentőmellény SUP-on?

  • admin 

Sokakban felmerül a kérdés, hogy szükség van-e mentőmellényre SUP-ozás közben. Az egyszerű válasz a kérdésre: igen, a legtöbb esetben szükség van rá. Biztonságosabbá is teszi a SUP-ozást, illetve biztosan nem büntetnek meg a vízirendőrök, ha viseled a mentőmellényt. De pontosan mint mond ki a szabályozás, mikor kell mentőmellényt viselni SUP-ozás közben?

Sup-ozás közben kötelező a mentőmellény

A SUP, mint vízi sporteszköz: kötelező a mentőmellény

A SUP az ide vonatkozó törvény alapján (2000. évi XLII. törvény a víziközlekedésről) vízi sporteszköznek minősül. A vízi sporteszköz definíciója:  vízen való közlekedésre alkalmas, rendeltetésszerű használata esetén úszóképes és kormányozható, kedvtelési rendeltetésű hajónak, csónaknak nem minősülő vízijármű.

A 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről (HSZ) pedig kimondja, hogy:

Vízen levő (közlekedő vagy veszteglő) csónakban tartózkodó úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő minden személy köteles mentőmellényt viselni.

Ezek alapján tehát kötelező a mentőmellény SUP-ozás közben az alábbi helyeken: Duna, Tisza és egyéb folyóvízek, Tisza-tó és egyéb állóvizek. Kivételt képez a Balaton és a Velencei-tó, ezekre a következő bekezdésben kitérünk.

Mentőmellény SUP-ozás közben a Balatonon és Velencei-tavon

A Balatonon és a Velencei-tavon az illetékes szervek a SUP-ot strandeszköznek minősítették. A strandeszközön nem kötelező mentőmellény viselése, így SUP-ozás közben a Balatonon és a Velencei-tavon nem kötelező viselni a mentőmellényt. Ettől persze még nem árthat, ha van rajtunk egy.

Amire még érdemes figyelni, hogy mivel a SUP ezeken a helyeken strandeszköz, így pontosan ott lehet csak használni, ahol fürdeni is szabad. Így például a Balaton átevezése SUP-al tilos.

Mi a büntetés, ha nincs mentőmellény?

Mentőmellény SUP-ra

Abban az esetben, ha olyan helyen SUP-ozunk, ahol kötelező lenne a mentőmellény viselése, de nincs nálunk a vízirendőrség büntetést szabhat ki. Ennek a mértéke 5.000 – 50.000 Forint között mozoghat. Érdemes azt is észben tartani, hogy nem csak akkor szabhatnak ki büntetést, ha nincsen mentőmellényünk, hanem akkor is, ha nem hordjuk azt, vagy nem megfelelő a mentőmellény, ami rajtunk van.

Összefoglalva tehát a Balaton és a Velencei-tó kivételével kötelező a mentőmellény viselése SUP-ozás közben.